De oorzaken en risico’s van sinkholes in wegen en rioleringen

De laatste jaren lijkt het steeds vaker voor te komen: zonder enige waarschuwing ontstaat er plotseling een gat in de rijbaan, soms zelfs meters diep. Ook in Nederland komt dit verschijnsel met enige regelmaat voor. Hoe ontstaat een sinkhole en is het te voorkomen?

Oorzaken van een sinkhole

Vrijwel iedere woning en veel wegen zijn aangesloten op het rioolstelsel. Het afvalwater stroomt via een buis naar het hoofdriool, dat zich vaak in het midden van de weg bevindt. Soms gaat het mis bij de aansluitingen, vooral in oudere rioolstelsels die bijvoorbeeld in de jaren ’50 en ’60 zijn aangelegd. Deze systemen bestonden vaak uit gresbuizen (gebakken klei), die aansluiten op een betonnen riool dat in de rijbaan ligt. Juist bij de aansluiting van de twee verschillende materialen kan het misgaan. De aansluiting raakt los of er ontstaat een scheur.

Wanneer het regent of het grondwaterpeil hoog is, stroomt er water van buitenaf het riool in. Vaak spoelt er ook zand mee het riool in. Wanneer dit gedurende langere tijd (soms jaren) gebeurt, ontstaat er een holle ruimte onder de weg. Wanneer er een auto of vrachtwagen over de weg rijdt, kan dit de holle ruimte te veel belasten, waardoor deze instort en er plots een gat in de weg ontstaat.

Wat te doen als er een sinkhole ontstaat?

Het is raadzaam om direct te controleren of andere aansluitingen in de straat nog in goede staat zijn. De kans is groot dat ook de rioolverbindingen van de buren defect zijn, wat kan betekenen dat er later op een andere plek een nieuwe sinkhole kan ontstaan.

Is het te voorkomen?

Niet altijd. In Nederland wordt riolering regelmatig goed geïnspecteerd. Om een inspectie mogelijk te maken, wordt de buis vaak eerst schoongespoeld. Als het zand dat tijdens het reinigen in het riool is ingespoeld, niet wordt verwijderd, is het moeilijk te controleren of er sprake is van zandinspoeling. Bij de inspectie moet dan heel gericht worden gekeken naar de aansluiting bovenin het riool. Het is echter niet altijd zichtbaar of er sprake is van een defecte aansluiting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *